Sommerudflugt 2019

Løgumkloster, den 18. august 2019

Fin bustur til Ladelund, Rens, Burkal og Bylderup

Søndag eftermiddag havde Historisk Forening for Løgumkloster en fin bustur til forskellige interessante steder i grænseegnen. Vi var i alt 38 deltagere.

Fra Løgumkloster kørtes via Emmerske og Sæd til Ladelund. Undervejs fortalte Frede Gotthardsen – med udgangspunkt i Bedehuset i Emmerske - om Brorsons virke og om befæstningsanlægget fra 1945 i og omkring Sæd. Dette befæstningsanlæg er nok ukendt for de fleste, og der er da heller ingen spor af det i dag. Det bestod af flere løbegrave og maskingeværstillinger rettet mod både nord og syd.

I Sæd passeredes også skamstøtten, der er rejst til minde om den unge kone, der i 1700-tallet forgiftede sig selv og sine 4 børn.

I Ladelund kørtes først til pladsen, hvor KZ-fangernes tvangsarbejde foregik, og hvor der nu er rejst en mindesøjle. Derefter besøgtes gravene på kirkegården og museet. På grund af en misforståelse var museet ikke åbnet, men den lokale præst pastor Hans-Joachim Stuck sprang hurtig til og gav os en fin introduktion til museet. Det gør indtryk, at der i løbet af de 6 uger, lejren bestod, døde 300 KZ-fanger.

Derefter til Rens; efter et kort ophold på en rasteplads, hvor der var toldkontrol - vi fik lov til at passere. På Rens Museum er der mange interessante udstillinger, om Sønderjyllands historie, om kolonisterne og om grænsekontrollen; alt ordnet og stillet op på en overskuelig måde. Vi kunne sagtens have brugt mere tid der. På museet fik vi kaffe, og derefter gik det til Rens Vandmølle, hvor Adolf Muus startede møllehjulet og fortalte om møllens historie.

Herefter gik det videre til Burkal kirke, hvor Frede Gotthardsen fortalte om kirkens bygningshistorie og udsmykning og hvor man kunne se det flotte resultat af forårets restaureringsprojekt; specielt det flotte bjælkeloft blev beundret.

Undervejs til Bylderup fortalte Frede om herredsfoged Nis Henriksen og hans slægt, og vi kom forbi hans gård, Hajstrupgaard. I Bylderup kirke kunne epitafierne for Henriksen slægten og andre vidnesbyrd om slægtens virke beses.

Undervejs hjem passeredes retterstedet for Slogs Herred og mindelunden i Bredevad.

Selskabet var tilbage i Løgumkloster ca. kvart over fem efter fem timer med mange indtryk i rimeligt godt dansk sommervejr.